Strava není jen nutností, ale i nástrojem pro zajištění kvalitního života klientů. Zkvalitňování stravy se věnujeme dlouhodobě - jak po stránce výživové, tak estetické. Potvrzují to nejen získané certifikace, ale i vzdělávání kuchařů jednotlivých domovů.
„Správně nastavené procesy nutriční péče mají přímý vliv na zdravotní stav našich klientů. Naším cílem je nabídnout klientům nejen zdravotně vyhovující, ale i chutnou a esteticky přitažlivou stravu,“ řekla Marie Fremlová, ředitelka Sociálních služeb Uherské Hradiště. Jedním z příkladů vysoké úrovně stravování je Domov pro seniory v Buchlovicích. Již několik let drží vysoký standard stravování díky certifikaci Standardizace nutriční péče. Ta garantuje správné nastavení výživy klientů. Dietní strava tak odpovídá zdravotním potřebám klientů, je bezpečná a přizpůsobená jejich aktuálnímu zdravotnímu stavu.
Další důležité ukazatele dobře nastavených procesů přinesl interní audit stravovacích úseků pod vedením přední české nutriční terapeutky a odborné konzultantky v oblasti sociální péče a zdravotnictví PhDr. Tamary Starnovské. „Výsledky auditu potvrdily vysokou kvalitu poskytovaných služeb a zároveň nabídly cenné podněty pro další rozvoj. Na základě těchto poznatků pokračujeme ve spolupráci s nutričními terapeuty, abychom mohli výživovou péči dále zdokonalovat“ doplnila Marie Fremlová. Na základě auditu jsou tak například jídelníčky na jednotlivých domovech doplňovány i o fotografie podávaných a servírovaných jídel.
Neméně důležitou roli hraje i estetika jídel. Každý pokrm je připravován s důrazem na vzhled, barevnost a formu podání. Jednotlivé složky pokrmu jsou na talíři naaranžovány tak, aby každá vynikla, celek působil vizuálně lákavě a podporoval chuť k jídlu. Tento přístup přispívá nejen ke zlepšení výživového stavu, ale i k pozitivnímu zážitku z jídla. „Například u osob, které potřebují upravenou konzistenci stravy, jídlo rozmělňujeme a pomocí speciálních formiček tvarujeme tak, aby jídlo připomínalo svůj přirozený vzhled. Při podávání stravy dbáme i na individuální zvyklosti a preference našich klientů,“ upozornila manažerka kvality Jana Kolářová. Zvyšování kvality pokrmů si všímají i samotní klienti. Mnozí je vítají s nadšením. „Dřív jsem se na jídlo moc netěšil, ale teď je to úplně jiné. Talíř krásně vypadá, všechno voní a i když mám dietu, chutná to jako od maminky,“ říká pan František z Domova pro osoby se zdravotním postižením v Kunovicích.
Dnes se také uskutečnil další odborný workshop pro vedoucí kuchaře domovů, který se zaměřil na moderní trendy české kuchyně. Cílem bylo přinést inspiraci i konkrétní techniky, jak připravovat chutná a zároveň nutričně hodnotná jídla, která respektují zdravotní omezení klientů a současně jim nabídnou gastronomický zážitek. „Snažíme se držet krok s vývojem moderní české kuchyně. Tradiční jídla nemusíme rušit, ale učíme se je připravovat zdravějšími metodami. Například místo klasického zahušťování moukou používáme luštěniny nebo celozrnné obiloviny. Věříme, že tyto změny prospívají jak zdravotně, tak chuťově,“ doplnila vedoucí kuchařka Jiřina Bartošová z Domova pro osoby se zdravotním postižením Kunovice – Cihlářská. Získané poznatky a dovednosti začínají kuchaři okamžitě přenášet do praxe.
U nás v Sociálních službách Uherské Hradiště vnímáme stravování jako nedílnou součást kvalitní sociální péče. Individuálně přizpůsobenou, odborně garantovanou a lidsky vřelou. Ať už jde o nutriční parametry, vzhled pokrmu nebo o chvíle sdílené v jídelně. Jídlo je pro klienty každodenním zážitkem, který může posilovat zdraví, vztahy i důstojnost.